Niedawno w moje ręce trafiło specjalne wydanie Focusa o zdrowym odżywianiu. Jako nastolatka zawzięcie kupowałam każdy ukazujący się numer Focusa i czytałam go podekscytowana. Później inne zajęcia i obowiązki odsunęły na dalszy plan czytanie prasy i teraz od czasu do czasu skuszę się i kupie jakiś numer. Gdy zobaczyłam jakie tematy poruszane są w tym wydaniu Focus Ekstra, nie wahałam się i kupiłam egzemplarz.
Od lat mam wrażliwy żołądek i sporo związanych z tym problemów żywieniowych, więc chętnie poszerzam swoją wiedzę o zdrowym odżywianiu, mając nadzieję, że zmienię coś i problemy odejdą w zapomnienie. Kto wie, być może któraś z tych złotych rad mi pomoże.
Wybrałam 10 porad/ciekawostek z tego numeru Focusa. Gotowi? Zaczynamy!
Która kasza jest najzdrowsza?
Szczególnie regularnie warto jadać kaszę gryczaną, najlepiej niepaloną o czterokrotnie większej zawartości przeciwutleniaczy niż w kaszy palonej.
Lepiej jeść kasze czy ryże?
Choć generalnie kasze są bardziej odżywcze i mniej kaloryczne niż ryż, to nie należy go wyłączać z diety. Należy wybierać ryż brązowy, zawierający o 349% więcej błonnika, 219% więcej magnezu i 203% więcej witaminy E niż biały.
Które pieczywo wybrać?
Najlepsze jest zrobione z pełnego ziarna, a więc tego, które nie zostało oczyszczone z łuski bogatej w błonnik i witaminy.
Czy ciemny chleb zawsze jest zdrowszy?
Niestety sam kolor pieczywa nie gwarantuje, że kupujemy zdrowy produkt, Chleb razowy zawsze jest ciemny, ale ciemny chleb nie zawsze jest razowy.
Zdrowszy jest chleb na zakwasie czy na drożdżach?
Dietetycy stawiają na zakwas. Kwas mlekowy zawarty w zakwasie wzmacnia bowiem odporność i reguluje pracę układu trawiennego.
Jakiego oleju najlepiej używać do smażenia?
Takiego, który ma wysoką temperaturę dymienia, nazywaną również punktem dymienia. Chodzi o temperaturę, w której tłuszcz zaczyna się rozpadać na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. W konsekwencji pojawiają się w nim toksyczne związki, tłuszcz traci też wartości odżywcze.
– oliwa z oliwek 130-180
– olej rzepakowy 130-190
– olej ryżowy 215
– olej kokosowy 185-205
– olej sezamowy 177
– olej z orzechów ziemnych 170
– olej słonecznikowy 107
Dlaczego kiełki są zdrowe?
Zawierają wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu i to w olbrzymich dawkach. Zapasy witamin, minerałów i białka rośliny magazynują w nasionach. My nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać ty składników – dopiero podczas kiełkowania uwalniają się enzymy, które tak przetwarzają substancje odżywcze, że nasz organizm może je przyswoić.
Czy grzyby są zdrowe?
Wbrew powszechnym opiniom grzyby są nie tylko smacznym, ale i wartościowym pożywieniem. Brązowe pieczarki portobello zawierają więcej potasu niż banany. Jeden z węglowodanów zawartych w zwykłych pieczarkach poprawia przemianę materii. Kurki zawdzięczają charakterystyczny kolor karotenowi, czyli prowitaminie A. Wszystkie grzyby są dobrym źródłem witamin B oraz białka. Podgrzybki, pieczarki i borowiki maja sporo betaglukanu, silnego stymulatora układu odpornościowego o działaniu antynowotworowym.
Który miód jest najzdrowszy?
Jednym z najlepszych miodów na świecie jest miód manuka. Pszczoły produkują go z nektaru krzewów o takiej nazwie, które rosną w Australii i Nowej Zelandii.
Która przyprawa jest najzdrowsza?
W rankingach najzdrowszych przypraw króluje curry o najbardziej wszechstronnym działaniu.
Znacie może jeszcze inne ciekawostki odnośnie zdrowego odżywiania? Stosujecie je w swojej kuchni? A może uważacie, że nie ma co przesadzać i jeść to na co ma się tylko ochotę?