Każda z mam zna witaminę D. Podajemy ją naszym dzieciom od urodzenia. Najnowsze badania wskazują, że nie tylko dzieci ale i my powinniśmy przyjmować witaminę D, ponieważ zdecydowanie za mało dostarczamy jej do naszego organizmu z pożywienia i korzystając z promieni słonecznych. Co takiego jest w tej witaminie, że jest tak ważna dla naszego organizmu już od urodzenia?
Czym jest witamina D i dlaczego nazywa się ją „Słoneczna Witamina”?
Jaką rolę pełni WITAMINA D w organizmie?
- jest niezbędna do optymalnego formowania układu szkieletowego,
- wpływa korzystnie na system nerwowy i na skurcze mięśni, w tym serca, regeneruje neurony, zwiększa masę mięśniową i siłę mięśni
- wspomaga komórki szpiku kostnego spełniające funkcje obronne (wspomaganie leczenia chorób autoimmunologicznych).
- zmniejsza stany zapalne skóry
Gdzie występuje witamina D? W jakich produktach znajdziemy witaminę D?
- tran,
- tłuste ryby morskie (łosoś norweski, makrela i śledź),
- wątroba (olej z wątroby dorsza),
- grzyby,
- mleko i jaja.
Jak pomóc organizmowi wyprodukować witaminę D, gdy brak jest słońca?
Należy korzystać z każdego słonecznego dnia jesieni i zimy spacerując na świeżym powietrzu. Każda dawka słońca jest wykorzystywana przez organizm. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D można zaspokoić m.in. wystawiając twarz na 15 minut na słońce, jedząc 100g kurzego żółtka lub uzupełniając dietę o ryby i ich oleje (tran).