Uwielbiam spędzać czas w kuchni szykując dania i wypieki dla najbliższych. Nic więc dziwnego, że moja biblioteczka książek kucharskich sukcesywnie się powiększa. Wręcz zwyczajem stało się to, że pod choinką co roku znajduję przynajmniej jedną wymarzoną pozycję. Mimo iż to raczej kobiety częściej „rządzą” w kuchni to na całym świecie najlepszymi szefami kuchni są faceci i dziś właśnie chciałabym pokazać Wam książkę jednego z nich, Szymona Kubickiego.
„Szymon Kubicki (ur. 1977) – wrocławianin; z wykształcenia prawnik, z zawodu redaktor muzyczny, z zamiłowania kucharz. Od trzech lat dzieli się swoimi przepisami z internautami, prowadząc serwis www.facetikuchnia.com.pl, w którym od kilkunastu miesięcy publikuje przepisy wyłącznie na potrawy be glutenu. Facet i kuchnia to szereg inspiracji na oryginalne, lekkie i zdrowe posiłki oraz kreatywne wykorzystanie ich w przygotowywaniu najróżniejszych sezonowych darów natury.”
Wydawnictwo Literackie
Piękne ilustracje wykonane przez żoną autora sprawiają, że od razu mamy ochotę ruszyć po zakupy i zacząć przyrządzać te wspaniałe potrawy. Wiele potraw „przemówiło” do mnie od razu, na przykład te, które pokazuję Wam na zdjęciach. Inne będą ciekawym doświadczeniem i okazją do spróbowania nowych wyjątkowych smaków. Bardzo podoba mi się podzielenie przepisów ze względu na produkty, które są w nich wykorzystywane oraz biorąc pod uwagę ich sezonowość. To w wielkim stopniu ułatwi wybór pomysłów na potrawy w ciągu danej pory roku. Nie od dziś przecież wiadomo, że najlepiej korzystać z warzy czy owoców właśnie wtedy kiedy jest sezon ich zbiorów, kiedy są nie przetworzone, najzdrowsze i najsmaczniejsze.
Życzę Wam wielu wspaniałych doznań kulinarnych i oczywiście przyjemności z gotowania!
Życzę Wam wielu wspaniałych doznań kulinarnych i oczywiście przyjemności z gotowania!
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Autor: Szymon Kubicki
Fotografie potraw i produktów:
Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
Rok wydania: 2015
Autor: Szymon Kubicki
Fotografie potraw i produktów:
Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
Rok wydania: 2015
Stron: 332
Format: 16,5 x 24 cm
Format: 16,5 x 24 cm
Oprawa: twarda
Cena na okładce: 49,90 zł
Cena na okładce: 49,90 zł
Cena w aros.pl: 32,93 zł
Co o książce pisze wydawnictwo?
Jeśli
jeszcze nie znacie FiKa i jego strony www.facetikuchnia.com.pl, czas
najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście
rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i
blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie
przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co
kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK,
czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten.
Gotowanie bez glutenu otworzyło przed nim nowe niedostrzegane wcześniej
możliwości, pobudziło kulinarną kreatywność, a co najważniejsze —
pozwoliło poznać smaki i produkty, na które dotąd nie zwracał
szczególnej uwagi.
jeszcze nie znacie FiKa i jego strony www.facetikuchnia.com.pl, czas
najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście
rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i
blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie
przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co
kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK,
czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten.
Gotowanie bez glutenu otworzyło przed nim nowe niedostrzegane wcześniej
możliwości, pobudziło kulinarną kreatywność, a co najważniejsze —
pozwoliło poznać smaki i produkty, na które dotąd nie zwracał
szczególnej uwagi.
Książka
zawiera 130 przepisów, w dużej mierze nigdzie wcześniej
niepublikowanych — w sumie 20 rozdziałów, odpowiadających produktom albo
grupom produktów, po które Szymon sięga najczęściej i które uważa za
warte włączenia do codziennego menu. To kuchnia pełna wyjątkowych smaków
i aromatów, hołdująca idei slow food, która zainspiruje nie tylko osoby
na diecie bezglutenowej, ale też wegan, wegetarian i wszystkich tych,
którzy chcą czerpać przyjemność z jedzenia.
zawiera 130 przepisów, w dużej mierze nigdzie wcześniej
niepublikowanych — w sumie 20 rozdziałów, odpowiadających produktom albo
grupom produktów, po które Szymon sięga najczęściej i które uważa za
warte włączenia do codziennego menu. To kuchnia pełna wyjątkowych smaków
i aromatów, hołdująca idei slow food, która zainspiruje nie tylko osoby
na diecie bezglutenowej, ale też wegan, wegetarian i wszystkich tych,
którzy chcą czerpać przyjemność z jedzenia.
Poznajcie FiKa i jego kuchnię bez glutenu, odkryjcie w sobie pasję gotowania!
Zastanawiałam się kiedyś nad kamiennymi blatami (http://www.granit-kostrza.pl/) w kuchni jednak cena mnie odstraszyła. A Wy jak podchodzicie do kamienia w kuchni?