Uwielbiam gotować spędzając czas w kuchni z Olusiem. Tak, jest już na tyle duży, że bardzo chętnie uczestniczy w przygotowywaniu posiłków. Uwielbiam również próbować nowych smaków i przepisów. Nic więc dziwnego, że książek kucharskich przybywa, oczywiście ku mojej radości. Dziś dwie bardzo pyszne i ciekawe publikacje Grażyny Bober-Bruijn. Jedna z przepisami na dania, które nie zawierają glutenu, a druga z przepisami na dania na wynos. Po prostu pycha! Zobaczcie sami!
Nigdy nie przywiązywałam uwagi do obecności glutenu w naszej dieci. Nie licząc oczywiście początków rozszerzania diety Olusia. Miałam jednak od dłuższego czasu problemy żołądkowe, o których źródło podejrzewałam właśnie gluten. Moje przypuszczenia potwierdziły testy alergologiczne, które miałam niedawno przeprowadzane. Staram się unikać produktów bogatych w gluten. Nie jest to jednak takie proste aby z dnia na dzień wyeliminować go ze swojej diety.
Koniec już o moim zdrowiu. Cieszcie oko zdjęciami będącymi owocem realizacji przepisów zawartych w tej książce. Przyznam szczerze, że jest to jedna z nielicznych książek kucharskich, których zawartość (przepisy) moim zdaniem przyjmą się u nas praktycznie w całości. Nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze do ich wykonania wystarczą ogólnodostępne produkty. Poza tym są to w moim odczuciu zdecydowanie zdrowe i zbilansowane posiłki. A teraz smacznego!
W książce znajduje się ponad 100 przepisów podzielonych na kategorie tematyczne: Coś na ząb, Obiady i Słodkości. Dodatkowo na samym początku książki znajdziecie merytoryczny wstęp O glutenie, celiakii i smacznym jedzeniu, który jest doskonałym wprowadzeniem do przepisów bezglutenowych.
Jest to książka dla wszystkich. Nawet jeśli nie masz problemu z tolerancją glutenu to z pewnością znajdziesz w niej wiele potraw, które zagoszczą w Twoim repertuarze kuchennym na dłużej. Miłego gotowania!
Wydawnictwo: Muza
Autor: Grażyna Bober-Bruijn
Autor: Grażyna Bober-Bruijn
Rok wydania: 2015
Stron: 192
Format: 18,8 x 24,6 cm
Oprawa: miękka
Cena na okładce: 39,99 zł
Cena w aros.pl: 27,99 zł
Co o książce pisze wydawnictwo?
Przepisy na łatwe do przygotowania, niezbyt czasochłonne i smaczne potrawy.
„Dziś problem diety bezglutenowej dotyka coraz więcej osób. Glutenu muszą unikać chorzy na celiakię i cierpiący z powodu jego nietolerancji, wywołującej szereg uciążliwych dla życia dolegliwości. Coraz więcej ludzi decyduje się na rezygnację z glutenu, aby być zdrowszym i szczuplejszym”.
Pierwsza książka autorstwa Grażyny Bober-Bruijn z pięknymi fotografiami Gosi Wieruszewskiej. Znalazło się w niej ponad 100 przepisów na proste potrawy bezglutenowe zilustrowane ok. 400 zdjęciami i rysunkami. Przepisy zostały dobrane tak, aby sprawdziły się podczas rodzinnego przygotowywania dań i zachęcały do własnych poszukiwań kulinarnych.
Autorki udowadniają, że pewne ograniczenia wynikające ze względów zdrowotnych wcale nie muszą zubożyć diety; zachęcają do własnej interpretacji przepisów, modyfikowania ich, urozmaicania, a nie tylko podejmowania prób odtwarzania; do gotowania z dziećmi, aby zaszczepić im nawyki przygotowywania jedzenia w domu oraz sięgania po to, co dobre i zdrowe, nauczyć je gotowania, przekazać umiejętności i styl jedzenia. To co wynosi się z domu. Gotowanie to także podejmowanie decyzji, wybieranie, uczenie się odpowiedzialności.
„Dziś problem diety bezglutenowej dotyka coraz więcej osób. Glutenu muszą unikać chorzy na celiakię i cierpiący z powodu jego nietolerancji, wywołującej szereg uciążliwych dla życia dolegliwości. Coraz więcej ludzi decyduje się na rezygnację z glutenu, aby być zdrowszym i szczuplejszym”.
Pierwsza książka autorstwa Grażyny Bober-Bruijn z pięknymi fotografiami Gosi Wieruszewskiej. Znalazło się w niej ponad 100 przepisów na proste potrawy bezglutenowe zilustrowane ok. 400 zdjęciami i rysunkami. Przepisy zostały dobrane tak, aby sprawdziły się podczas rodzinnego przygotowywania dań i zachęcały do własnych poszukiwań kulinarnych.
Autorki udowadniają, że pewne ograniczenia wynikające ze względów zdrowotnych wcale nie muszą zubożyć diety; zachęcają do własnej interpretacji przepisów, modyfikowania ich, urozmaicania, a nie tylko podejmowania prób odtwarzania; do gotowania z dziećmi, aby zaszczepić im nawyki przygotowywania jedzenia w domu oraz sięgania po to, co dobre i zdrowe, nauczyć je gotowania, przekazać umiejętności i styl jedzenia. To co wynosi się z domu. Gotowanie to także podejmowanie decyzji, wybieranie, uczenie się odpowiedzialności.
Pracujemy, wyjeżdżamy, uczymy się i niestety często jemy w biegu i co popadnie. Dzięki tej książce przekonacie się, że przygotowanie dania do pudełka, które możemy zabrać ze sobą wychodząc z domu wcale nie jest takie trudne ani czasochłonne jak mogłoby się nam wydawać.
Jeśli do tego powiem Wam, że potrawy te zawierają odpowiednią dawkę kalorii i składników odżywczych, to z pewnością po dość krótkim czasie poczujecie różnicę między odżywianiem się własnoręcznie przygotowanymi daniami w duchu slow food a wszelkimi szybko dostępnymi przekąskami i przetworzoną żywnością typu fast food. Zachęcam Was, spróbujcie! Jeśli już raz zjecie pyszny zdrowy posiłek na przykład w pracy, to zapewniam Was, że będziecie chcieli jeść takie dobroci codziennie!
W odróżnieniu do poprzedniej pozycji ta ma w sobie sporo ducha, klimatu i smaków kuchni azjatyckiej. Nic w tym dziwnego, przecież to właśnie stamtąd pochodzą piękne lunch box’y i kompozycje jedzenia, które szkoda zjadać, bo tak pięknie wyglądają. Przepisy te będą więc nie lada gratką dla fanów sosu sojowego, czy na przykład kimchi. Ja bardzo lubię kuchnię chińską i ubolewam, że w moim mieście nie knajpki z taką właśnie ofertą dań. No cóż, może kiedyś.
Co do zawartości książki pod kątem technicznym, znajdziecie w niej ponad 80 przepisów z bardzo apetycznie prezentującymi się na zdjęciach potrawami. Zostały one podzielone aż na 9 kategorii, które ułatwią Wam poruszanie się po tej książce kucharskiej, mianowicie: Jajka, Zupy, Sałatki, Curry, ryże, makarony, placki, Klopsy, Wypieki słodkie, Wypieki słone, Pasty do chleba oraz Dodatki. Brzmi smacznie? Ja też zgłodniałam od samego ich oglądania.
Wydawnictwo: Muza
Autor: Grażyna Bober-Bruijn
Autor: Grażyna Bober-Bruijn
Rok wydania: 2015
Stron: 192
Format: 18,8 x 24,6 cm
Oprawa: miękka
Cena na okładce: 39,90 zł
Cena w aros.pl: 27,93 zł
Co o książce pisze wydawnictwo?
Ponad 80 przepisów na łatwe do przygotowania, niezbyt czasochłonne, smaczne i zdrowe potrawy, które nie tylko mogą być podane w domu, ale również zapakowane do pudełka śniadaniowego i zabrane do szkoły, pracy albo na wycieczkę. Mogą posłużyć także jako pomysł na wypełnienie kosza piknikowego z przyjemnością opróżnianego w miłym towarzystwie na świeżym powietrzu.