Codziennie tysiąc spraw do załatwienia. Między innymi trzeba zrobić obiad. Najlepiej szybko i taki, żeby wszystkim smakował, był pożywny, zdrowy i nie doprowadziła nas do bankructwa. Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie danie – zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i warzywami.
Składniki (na zapiekankę dla 3 osób dorosłych):
- około 0,5 kg mięsa mielonego
- około 1 kg ziemniaków
- 1 puszka pomidorów, najlepiej krojonych bez skórki
- 2 duże marchewki
- 20 dag sera żółtego
- 1-2 mozzarelle (w zależności od naczynia w jakim będziecie piec zapiekankę)
- 3 łyżki czubate śmietany 12%
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- łyżeczka papryki
- sól, pieprz i inne przyprawy, które lubicie (do smaku) ’
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokrojone w plastry gotować przez 5 minut od zagotowania wody. Podobnie zrobić z marchewką, którą ja przekrawam na cztery części wzdłuż i później drobno kroję. [W przeciwnym razie marchewka pomimo pieczenia zapiekanki będzie dość twarda].
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim na złoto posiekaną drobno cebulkę. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż mięso zacznie się przyrumieniać. Dodać podgotowaną marchewkę i pomidory z puszki. Przyprawić. [Pamiętajcie, że mięso z warzywami musi być dość dobrze przyprawione] Dusić około 5-10 minut, tak aby sos lekko się zredukował.
Ser żółty utrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Mozzarellę pokroić w plastry.
Wykładamy na wysmarowane masłem naczynie żaroodporne kolejno: ½ ziemniaków, ½ mięsa, ½ sera ze śmietaną, posypać solą i pieprzem (niezbyt dużo) i znów: ½ ziemniaków, ½ mięsa, ½ sera ze śmietaną, posypać solą i pieprzem i na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli.
Piec około 45 minut w piekarniku w temp. 180 stopni.
Smacznego!