Niezwykła książka kulinarna, kompendium wiedzy o kuchni włoskiej i rewelacyjny podręcznik uczący rozmaitych technik gotowania. Nie mogę się nachwalić tej książki i pokazuję ją wszystkim lubiącym dobrze zjeść, którzy nas odwiedzają. Coś dla początkujących, jak i doświadczonych już kucharzy. Rewelacja!
Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku to jedyna i niepowtarzalna publikacja tego typu. Nigdy nie spotkałam się z tak szczegółowym i merytorycznym kursem gotowania w formie książki. Proste i jasne sformułowania dopełnione są instruktażowymi zdjęciami na najwyższym poziomie, które pozwolą na zrozumienie konkretnych czynności nawet tym, którzy do gotowania mają dwie lewe ręce. Naprawdę!
Cała książka podzielona jest na następujące rozdziały:
- ciasta i przygotowania wstępne
- sosy
- mięso
- ryby
- warzywa
- owoce
- słodkości
Jaki jest sekret doskonałego ciasta francuskiego? W jaki sposób przygotować ciemny wywar do sosów? Jak należy wiązać pieczeń? Jak czyścić karczochy? Szkoła Gotowania udzieli odpowiedzi na wszystkie pytania i wątpliwości, sprawiając, że poznacie największe sekrety i techniki przyrządzania potraw na miarę wykwintnej restauracji. Dzięki wskazówkom Piero Rainone – szefa oraz instruktora kursów gotowania na najwyższym poziomie – odkryjecie proste sposoby na przygotowanie w domu ravioli, tagliolini, pieczeni i duszonych mięs, zup rybnych i sushi. Nauczycie się, jak we właściwy sposób należy myć, obierać i gotować warzywa, wyjmować z piekarnika chrupiące i lekkie bezy, przygotowywać domowe przetwory z owoców i warzyw.
To tylko ułamek tego, co kryje w sobie ta niezwykłych rozmiarów książka kucharska. Tak, ma ona aż 512 stron. Ja jestem zachwycona sposobem, w jaki jej autor, Piero Rainone, krok po kroku prowadzi nas dosłownie za rękę i tłumaczy nawet najbardziej (mogłoby się wydawać) prozaiczne czynności.
Dzięki tej książce nie będzie dla Was stanowić już problemu przygotowanie domowego makaron, rozmaitych rodzajów farszów do pierożków czy takich klasycznych i dobrze wszystkim znanych dań włoskich jak: gnochi, focaccia, grissini czy lasagne. Już od samego patrzenia na zdjęcia tych przepysznych potraw dosłownie ślinka cieknie. Zdecydowanie smaki jakie proponuje nam kuchnia włoska są jednymi z moich ulubionych. Nie należy do tajemnic to, że pizzę mogłabym jeść dosłownie codziennie. Żeby nie było, domową, którą wszyscy domownicy chwalą wszem wobec.
Z pewnością jeszcze nie raz zobaczycie tu na blogu wzmiankę o tej książce, bo ja swoją przygodą z kuchnią włoską dopiero rozpoczynam i na pewno będzie to piękna, pasjonująca i niezwykle smaczna przygoda!
Wydawnictwo: Jedność
Stron: 512
Cena rynkowa: 59,00 zł
Cena w aros.pl: 27,93 zł
Cena w aros.pl: 27,93 zł
Moja ocena: 10/10