Frushi to zdrowa przekąska stworzona na wzór tradycyjnego sushi. Dzięki połączeniu smaków słodkich i słonych jest ciekawym i zaskakującym kulinarnym doznaniem. W ostatnim czasie istny hit na Instagramie. Dziś kilka pomysłów na wykonanie frushi, a nawet instrukcji jak wykonać je krok po kroku. Zobaczcie sami! (na zdjęciu frushi Miss Marzipan)
Pomysł na przekształcenie dobrze nam znanego sushi we frushi powstał oczywiście w Kraju Kwitnącej Wiśni, dokładnie w pawilonach Disney Epcot Japan (parku rozrywki w stylu Dinsey World).
Uformowany ryż obkłada się dowolnymi owocami lub tworzy się frushi w tradycyjny sposób jak sushi. Zamiast sosu sojowego i wasabi do frushi dodaje się sosy owocowe lub gęste dipy. Mile widziane są również dodatki w formie wiórków kokosowych, startej czekolady, kakao, sezamu czy nasion chia. Wszystko zależy od upodobań i wyobraźni.
Zaciekawieni? Zapraszam na 12 przepysznych pomysłów na frushi! Smaczego!
rewelacyjny zestaw, prawda? / wariacja na temat frushi autorstwa Trang’s Kitchen
zdjęcie po lewej: Marina Oliphant
tą instrukcję krok po kroku znalazłam u JaMonkey