Tarta z łososiem i szpinakiem to danie nie tylko zdrowe ale i smaczne, które cieszy oko osób zasiadających do stołu. Wbrew pozorom nie jest to wykwintne danie dla dorosłych. Tarta z łososiem i szpinakiem świetnie sprawdzi się również w menu dzieci. Dziś przepis, w którym zrobicie wszystko od podstaw, bez półśrodków i gotowych składników jak sos beszamelowy. Przekonajcie się, że przygotowania pysznej i zdrowej tarty z łososiem i szpinakiem nie zajmuje dużo czasu i nie jest tak skomplikowane jak może się wydawać. Smacznego!
Ta tarta z łososiem i szpinakiem to rozwiązanie wręcz idealne dla rodziny. Można ją odgrzewać przez dwa dni od przygotowania i mrozić w całości lub w kawałkach. Nic się nie zmarnuje! Ba, ta tarta smakuje równie dobrze nawet podana na zimno. Poza tym macie sporą dowolność przy zakupach, ponieważ możecie kupić szpinak zarówno świeży jak i mrożony. Podobnie jest z łososiem – nie musicie kupować świeżej ryby i możecie wybrać wędzonego łososia. Pysznie i ekonomicznie!
Tarta z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- kruche ciasto
- 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 400 g filetów z łososia (surowych lub wędzonych)
- sos beszamelowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (lub oleju; jeśli gotujecie łososia na parze to możecie pominąć ten składnik)
- 2 łyżki tartego Parmezanu (lub innego sera żółtego, który lubicie)
- sól morska i grubo mielony lub młotkowany czarny pieprz
Kruche ciasto na tartę
- 250 g mąki (pszennej tortowej)
- 150 g masła, schłodzonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Mąkę przesiej, dodaj pokrojone drobno zimne masło, sól i jajko. Zagnieć palcami szybko tak, aby masło nie zdążyło się rozpuścić. Powstanie kruszonka, dodaj do niej łyżkę wody zagnieć szybko w gładką kulę. Podziel na pół, ponieważ do tarty wystarczy połowa ciasta. Pozostałą część możesz wykorzystać do innego przepisu przechowując je w zamrażarce.
Ciasto możesz rozwałkować i przenieś na formę lub wykleić formę ciastem kawałek po kawałku. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Przygotowane ciasto wstaw do lodówki i schłódź podczas rozgrzewania piekarnika.
Połóż na dno ciasta przed pieczeniem folię aluminiową i wysyp na nią ryż, lub groch aby obciążyć ciasto. Dzięki temu dół tarty będzie równy.
Piecz ciasto przez 15 minut w temp. 190 stopni. Zdejmij folię z obciążeniem. Następnie dopiecz tartę jeszcze przez kolejne 10-15 minut. Wyjmij i ostudź.
Sos beszamelowy do tarty
- 50 g masła
- 50 g mąki (5 łyżek)
- 500 ml mleka
- 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
- 1 jajko
W małym garnku lub patelni roztop masło, zmniejsz ogień, dodaj mąkę i smaż około minutę ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i powoli dodawaj mleko dokładnie mieszając je z podsmażoną mąką tak aby nie powstały grudki. Ponownie postaw na ogniu i gotuj ciągle mieszając aż sos beszamelowy zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Wystudź sos i kiedy będzie już zimny dodaj do niego roztrzepane jajko.
Przygotowanie tarty z łososiem i szpinakiem:
Spód tarty z kruchego ciasta przygotowanego według przepisu powyżej należy wystudzić.
Świeży szpinak opłucz w wodzie i usuń łodyżki. Szpinak włóż na patelnię i podgrzewaj na ogniu mieszając od czasu do czasu aż zwiędnie. Zdejmij z patelni i ostudź. Jeśli korzystasz z małej patelni to podziej szpinak na dwie części i z każdą z nich postępuj według powyższych wskazówek. Następnie odciśnij szpinak z wody i posiekaj.
Jeśli korzystasz z mrożonego szpinaku wystarczy, że odciśniesz go z wody i posiekasz.
Filety z łososia opłucz, odetnij skórę i usuń ości (jeśli są). Posyp solą z dwóch stron i posmaruj oliwą jeśli chcesz go zgrillować. Możesz również ugotować go w mleku lub w parowarze. Wybór należy do Ciebie. Pamiętaj, że łosoś ma pozostać soczysty i miękki.
Przygotuj sos beszamelowy według przepisu powyżej.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzanie góra i dół). Na ostudzony spód wyłóż łososia, szpinak oraz sos. Posyp startym na małych oczkach serem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Wierzch tarty ma się lekko zrumienić.
Przepis ten pochodzi od niezastąpionej Asi – autorki bloga Kwestia Smaku