Nie znam osoby, która nie lubi jeść. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy i smaki. Niestety to właśnie jedzenie może się stać naszym największym wrogiem, przyczyną złego samopoczucia i wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Negatywną reakcję organizmu na określone pokarmy nazywamy nadwrażliwością pokarmową.
Nadwrażliwość pokarmowa
Nadwrażliwość pokarmowa potrafi utrudnić życie i sprawić, że każdy dzień jest pełen bólu i dyskomfortu. To co zjemy może wywołać niepożądaną reakcję organizmu zaraz po posiłku ale także kilka, kilkanaście a nawet kilkadziesiąt godzin później. Niestety Nadwrażliwość jest problemem, który dotyka coraz większej liczby ludzi.
Dlaczego o tym piszę? Doszłam do ściany. Nie było dnia kiedy nie bolałby mnie brzuch, byłam wiecznie zmęczona, zdenerwowana, miałam problemy z pamięcią i koncentracją. Powiedziałam dość i postanowiłam zrobić wszystko aby to zmienić. Moim pierwszym krokiem była konsultacja z dietetykiem klinicznym. Od tamtego momentu dużo się zmieniło. Czuję się o wiele lepiej i przy okazji schudłam 4 kg. To dopiero początek drogi do zdrowego silnego organizmu. Bardzo dużą rolę w mojej drodze do lepszego samopoczucia odegrał test MRT.
Nadwrażliwość pokarmowa – nieinfekcyjna reakcja prozapalna wywołana specyficznym pokarmem lub jego składnikiem, w którą nie są zaangażowane przeciwciała IgE odpowiedzialne za reakcję alergiczną typu 1 lub prościej grupa niepożądanych reakcji organizmu, które występują po spożyciu pokarmów dobrze tolerowanych przez osoby zdrowe.
Test MRT – Co to jest?
MRT to test wrażliwości na pokarmy, z ang. Mediator Release Test, czyli Test Uwalniania Mediatorów. Obecnie to najdokładniejszy sposób oznaczania żywności, dodatków i substancji chemicznych powodujących niepożądane reakcje. Test wykonuje się z próbki krwi i na podstawie jego wyników generowane są wstępne plany Programu LEAP.
Jakie są wskazania do wykonania testu MRT?
Obecnie wykonanie testu MRT zaleca się każdemu. Niestety coraz więcej osób uskarża się na rozmaite dolegliwości, szukają pomocy u rozmaitych specjalistów i nie mogą znaleźć rozwiązania swoich problemów. Okazuje się, że wiele z nich można zmniejszyć lub nawet doprowadzić do ich zniknięcia dzięki zmianie diety. Test MRT ułatwia stworzenie optymalnej indywidualnej diety.
Wykonanie testu MRT zaleca się szczególnie osobom borykającym się m.ni. z AZS, wahaniami masy ciała, niepochamowanym apetytem na słodycze, chronicznym zmęczeniem, problemami trawiennymi, astmą oskrzelową, trądzikiem, refluksem, cukrzycą typu II czy zespołem jelita wrażliwego.
Na czym polega przeprowadzenie testu MRT?
Zdecydowałam się na wykonanie test MRT w laboratorium ISO-LAB w Warszawie. Poza samym pobraniem krwi czekał na mnie do wypełnienia obszerny formularz mający na celu określenie wszystkich moich dolegliwości i nawyków żywieniowych. Te informacje w połączeniu z wynikami testu są podstawą do stworzenia planu żywieniowego, czyli codziennej diety. Wyniki otrzymałam bardzo szybko. Już po około tygodniu miałam w domu pełny raport z testu wraz z rozpisanym wykazem składników do komponowania posiłków.
Wyniki testu MRT
Wyniki testu są przedstawione w bardzo czytelnej formie graficznej. W tabelach podzielonych na rodzaje produktów (dodatki do żywności, nabiał, przyprawy, owoce, warzywa, zboża, ryby i owoce morza, mięso i drób, orzechy i strączkowe oraz różne) znajdują się poszczególne pokarmy i substancje wraz z określeniem poziomu reakcji po ich spożyciu.
- Kolorem czerwonym zostały oznaczone substancje o najwyższym poziomie reaktywności, czyli główni winowajcy problemów zdrowotnych.
- Kolorem żółtym zostały oznaczone substancje o niższej reaktywności, których pomimo niższego poziomu reakcji należy unikać.
- Kolorem zielonym zostały oznaczone produkty lub dodatki do żywności, które wykazują bardzo niską lub wręcz zerową reaktywność. Pokarmy z tej grupy można jeść swobodnie bez ryzyka przykrych dolegliwości.
Koszt testu MRT w ISO-LAB to 1850 zł – by dowiedzieć się więcej kliknij i przejdź na stronę laboratorium.
Program LEAP
Program LEAP (Lifestyle, Eating And Performance) to kompletny plan dla osób, które borykają się z nadwrażliwością pokarmową. Decydując się na jego realizację nie tylko dowiedziałam się jakich produktów w mojej diecie powinnam unikać. Konsultant LEAP pokazał mi równie te produkty, których powinnam jeść zdecydowanie więcej, aby maksymalnie poprawić mój stan zdrowia i samopoczucie.