Sezon na owoce w pełni. Zastanawiasz się, w jaki sposób możesz podawać je swojemu dziecku? Jako przekąskę, drugie śniadanie, deser, podwieczorek albo dodatek do dań głównych sprawdzą się wyśmienicie. Dodadzą koloru, podkręcą smak i przede wszystkim podniosą wartość odżywczą posiłku. Jednak aby szybko się nie znudziły, warto serwować je na różne sposoby.
Jedzenie w kawałkach – BLW
BLW, czyli podawanie dzieciom jedzenia w kawałkach, to modna i polecana metoda odżywiania dzieci. Już na etapie rozszerzania diety można wdrożyć ją, proponując maluchowi samodzielne jedzenie przygotowanych wcześniej owoców i nie tylko. Tutaj ważne jest jednak, aby dziecko:
- umiało już samo stabilnie siedzieć,
- okazywało gotowość do przyjmowania pokarmów stałych.
Od ukończenia 6. miesiąca życia, aż do roku mleko nadal pozostaje głównym składnikiem diety malucha, dlatego podawanie mu owoców w kawałkach jest jedynie dodatkiem. Pamiętaj o tym, bo początkowo „jedzenie” będzie przypominało walkę albo dobrą zabawę, a zamiast do brzuszka trafi ono na ziemię lub talerzyk. To jednak normalne – daj dziecku czas na naukę.
Miksowanie i rozdrabnianie – podawanie papek
Papki, choć czasem mocno krytykowane, są nadal bezpiecznym i popularnym wyborem wśród rodziców. Najczęściej poleca się je dzieciom, które dopiero uczą się przyjmowania pokarmów stałych, a przy tym nie umieją jeszcze stabilnie siedzieć i nie mają ząbków. Łatwiej, ale też bezpieczniej jest karmić je w ten sposób, nawet w pozycji półleżącej, minimalizując ryzyko zakrztuszenia się. Papki mogą przybierać formę musów, koktajli, smoothies czy innych przecierów, nierzadko także z dodatkiem kaszek, które dodają daniu kaloryczności.
Owoce w proszku, czyli liofilizaty
To, co w proszku, kojarzy Ci się źle z daniami instant? Niesłusznie, ponieważ są takie dodatki do potraw, które zachwycają swoim prostym składem. Jednym z nich są liofilizowane sproszkowane owoce Czary Mamy. To propozycja marki HELPA, która odnosi się do zdrowego, nowoczesnego żywienia. Chcąc urozmaicić swój kulinarny repertuar, zaopatrz się w kolorowe proszki pozyskiwane z suszonych mrozem owoców. Zabarwią one z powodzeniem ciasto na naleśniki, makaron czy kaszkę, którą serwujesz swojemu maluszkowi. Możesz być pewna, że zarówno doznania smakowe, jak i wizualne będą na bardzo wysokim poziomie. Kolorowo wyglądające danie wzbudzi zainteresowanie nawet największego niejadka!
Owoce jako dekoracja
Kolorowe owoce aż proszą się o to, żeby wyeksponować je na talerzu. Stwórz z nich obrazek przedstawiający krajobraz, ulubioną zabawkę, zwierzątko lub postać z bajki. Inspiracje znajdziesz w sieci. Zrób zakupy i przystąp do tworzenia dzieła sztuki na talerzu. Do wspólnej zabawy możesz oczywiście zaprosić pozostałych członków rodziny.
Zrób owocowe lody!
Szczególnie latem z owoców można robić pyszne lody i sorbety. Z truskawek, jagód, malin, arbuzów, bananów, z dodatkiem czekolady, z polewami i śmietanką. Jest wiele możliwości tworzenia zdrowych przekąsek, które smakują jeszcze lepiej wtedy, gdy są zmrożone.