Kiedyś dobra duża kawa mogła zastąpić mi śniadanie. Dzisiaj wiem jak ważne jest, aby o poranku nie tylko wypić kawę, ale też zjeść coś pożywnego. Czy nie wyobrażam sobie poranku bez kawy? Przeżyłabym, ale ja po prostu lubię pić kawę, więc piję ją codziennie. Ok, nawet kilka razy dziennie.
Czy kawa idealna istnieje?
Idealna kawa? Ile osób tyle pomysłów na najlepszą kawę. Jedni piją kawę czarną, inni z mlekiem. Kawę można posłodzić cukrem lub miodem, ale warto dodać do niej szczyptę soli, która podkreśli jej smak. Przyznam, że jest też sporo prawdy w tym, że zdecydowanie lepiej smakuje kawa, kiedy ktoś ją dla nas przygotuje. Zgodzicie się?
Osobiście lubię i pijam różne kawy w zależności od nastroju, pory roku i miejsca w jakim jestem. Jeśli mam czas, to robię je w chemex’ie. Uwielbiam zapach parzonej w ten sposób kawy, cały dom przepełniony jest jej aromatem. Najczęściej jednak korzystamy z ekspresu do kawy. Cappuccino, espresso i latte, to trzy królowe wśród kaw w naszym domu.
Śniadanie z kawą jaką lubię najbardziej
Rano najbardziej lubię wypić kawę z ekspresu z podwójną porcją spienionego mleka. Nie za mocną, lekko kremową. Najlepszą robi mój mąż. Wspólne śniadania to nasz codzienny rytuał. Zdecydowanie częściej wybieramy rano słone smaki, choć zdarza się, że sięgamy po coś słodkiego. Był czas, kiedy często jedliśmy naleśniki. Dzisiaj gdybym miała wymienić trzy najchętniej zjadane śniadania przy naszym stole, to zdecydowanie byłaby to jajecznica lub jajka na miękko, kanapki na ciepło lub zimno i wersja błyskawiczna śniadania, czyli płatki na mleku dla dzieci i owsianka.
Poniżej znajdziecie dwa przepisy na zdrowe, sycące śniadania, których idealnym uzupełnieniem jest oczywiście pyszna aromatyczna kawa.
Wpis powstał w ramach współpracy z Coffeedesk.pl
Na słodko – migdałowa owsianka z owocami
- 300 g mleka,
- 100 g wody
- 50 g płatków owsianych, błyskawicznych
- 1 szczypta soli
- miód
- migdały w płatkach lub całe
- ulubione owoce, mogą być mrożone
Owsianka, to jedno z najprostszych śniadań. Grzeję w garnku wszystkie składniki oprócz owoców i migdałów. Staram się nie doprowadzić do wrzenia. Odstawiam i przykrywam na czas jakie potrzebuję żeby przygotować kawę. Nakładam do miseczki, układam owoce i migdały. Gotowe!
Na słono – kanapki z tradycyjną bagietką
Śniadanie prozaiczne, kanapki. Najlepsze jeśli zamiast kupować pieczywo przygotujemy je w domu sami. Idealne jeśli dodamy do tego świeże masło ubite ze śmietany. Eh, rozmarzyłam się. Dodatki, według gustu. Wystarczy ser, sałata i ogórek. Latem można zaszaleć i ozdobić kanapki jadalnymi kwiatami z ogródka, np. jadalnymi bratkami.
Ciasto na domowe bagietki
- 150 g letniej wody
- 15 g drożdży świeżych lub 8 suchych
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części, uformować. Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temp. 200 st. około 20 min.
Smacznego!