Smak świeżo parzonej kawy identyczny, jak ten z włoskiej kawiarni? Wbrew pozorom nie potrzebujesz do tego ekspresu do kawy. Wystarczy nieduża, ale bardzo funkcjonalna kawiarka. Podpowiemy Ci, jak ją wybrać.
Co to jest kawiarka?
Kawiarka to proste urządzenie elektryczne służące do parzenia kawy. Nie powinno być mylone z ekspresem. Zarówno wielkość, cena, jak i sposób parzenia kawy są zupełnie inne.
Ekspres jest dużym i bardzo zaawansowanym technologicznie sprzętem. Kawiarka zaś jest nieduża i prosta w obsłudze. Można to sprawdzić, oglądając kawiarki na Eldom.eu.
Nie znaczy to jednak, że ekspres do kawy jest lepszy od kawiarki. To dwa zupełnie różne urządzenia i nie powinno się ich porównywać. Kawiarki są zresztą bardzo modne we Włoszech. Mieszkańcy Italii parzą kawę w domu właśnie w kawiarkach. Ekspresy widuje się przede wszystkim w kawiarniach i restauracjach. Stąd też kawę z kawiarki nazywa się często „kawą po włosku”.
Jaką kawę można parzyć w kawiarce?
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że do kawiarki nadaje się wyłącznie kawa mielona. Im drobniejszy będzie stopień mielenia, tym mocniejszy napój otrzymamy. To wiadomość zwłaszcza dla osób, które mają młynki do kawy z regulacją stopnia mielenia.
Kawa mielona, sprzedawana w sklepach, jak najbardziej nadaje się do parzenia w kawiarce. Natomiast nie da się w niej przygotować kawy rozpuszczalnej oraz instant.
Jak obsługuje się kawiarkę?
Obsługa kawiarki jest bardzo prosta – trzeba wlać wodę, wsypać kawę na sitko, zakręcić urządzenie i włączyć. Nie ma tu możliwości ustawienia parametrów znanych z ekspresów do kawy. Kawa z kawiarki najbardziej przypomina espresso. Można też zaparzyć kawę typu Americana. Jakość i moc napoju będzie zależała wyłącznie od ilość wlanej wody i wsypanej kawy. Na początek można wsypać tyle samo kawy, ile normalnie sypało się do szklanki lub kubka. Z czasem na pewno uda się ustalić najlepsze proporcje.
Jak wybrać odpowiednią kawiarkę?
Co prawda kawiarki to bardzo nieskomplikowane urządzenia, jednak nawet one różnią się kilkoma cechami. Zanim kupimy kawiarkę w sklepie: https://www.eldom.eu/produkt/kawiarka-ka40-aromatica-eldom, sprawdźmy:
– Pojemność kawiarki – podawana jest najczęściej w filiżankach, rzadziej w litrach i trzeba pamiętać, że chodzi tu malutkie filiżanki, z jakich pije się espresso. Średnio jest to 50 lub 70 ml. Cztery małe filiżanki, to mniej więcej tyle, co jeden kubek.
– Rodzaj podstawy – wygodna w użytkowaniu jest kawiarka z obrotową podstawą, taką samą, jaką ma większość czajników elektrycznych. Taką kawiarkę można wygodnie odstawiać zarówno prawą, jak i lewą ręką.
– Moc urządzenia – wpływa na pobór prądu, ale i tempo przygotowywania kawy. Ponieważ kawiarka pracuje tylko kilka minut, nie będzie to odczuwalne w comiesięcznych rachunkach za prąd. Im wyższa moc, tym szybciej kawa będzie gotowa, ale nie ma sensu szukać kawiarek o mocy czajników. 500 W w zupełności wystarczy.
– Wygląd – co prawda nie wpływa na komfort użytkowania, ale warto postarać się, by kawiarka pasowała wizualnie do aranżacji kuchni. Jest mało prawdopodobne, by była chowana w ciągu dnia. Kolor podstawy powinien pasować do frontów szafek lub innych dodatków.
– Rodzaj dzbanka – Niektóre dzbanki są zrobione z przezroczystego materiału i trzeba przyznać, że to ciekawa opcja – nie tylko widać, kiedy kawa jest gotowa, można też obserwować proces jej parzenia.
*Wpis powstał w ramach współpracy z Eldom.eu