Pizzę lubi chyba każdy. Ja zdecydowanie. Mogłabym ją jeść codziennie. No może przesadzam, ale raz w tygodniu byłoby ok. Przerabiałam już najróżniejsze przepisy na pizzę i w każdym było coś nie tak. To za grube/cienkie, to podchodziło wodą z produktów na cieście, to gumowe/za twarde. No weź tu i dogódź wszystkim na raz. A jednak można! Przepis na sprawdzoną i pyszną domową pizzę na suchych drożdżach znajdziecie poniżej.
Składniki ciasta na pizzę na suchych drożdżach:
(na jedną dużą blachę od piekarnika lub 2-3 małe okrągłe formy do pizzy)
- 2 szklanki mąki pszennej ( używam mąki Basi do pizzy ),
- 1 płaska łyżeczka suchych drożdży,
- 2 łyżeczki oleju ( używam zwykłego oleju Kujawskiego ),
- 3/4 szklanki letniej wody ( sprawdzam temperaturę palcem ),
- szczypta soli,
- 1 płaska łyżeczka cukru.
Do miseczki z letnią wodą wsypujemy drożdże, sól, cukier i na końcu olej. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru i drożdży przez około 3-4 minuty. Drożdże wlewamy do miski z przesianą mąką i wyrabiamy ( pamiętajcie, że ciasto drożdżowe trzeba dokładnie i dość mocno wyrobić ). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozkładamy na posmarowanej olejem blaszce. Warto pamiętać o grubszych brzegach. Możecie też w nich umieścić pocięte w słupki kawałki sera.
Układamy na cieście składniki i pieczemy w temp. 180-200 stopni przez 8-20 minut. Wszystko zależy od piekarnika. Aby być pewnym, że pizza jest gotowa wystarczy podnieść jej brzeg drewnianą łopatką. Kiedy ciasto jest miękkie i opada po bokach łopatki, musi jeszcze się podpiec, kiedy podnosi się i trzyma prawie poziomo to już można siadać do stołu i zajadać.
Przepis ten wykonasz również w Thermomixie.Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj drożdże, sól, cukier i olej. Ustaw 2 minuty, 37 st., obr. 2. Dodaj mąkę i ustaw tryb wyrabiania ciasta na 2 minuty. Pozostałe kroki wykonaj zgodnie z instrukcją powyżej.Jeśli nie wiesz co to za urządzenie, chcesz je poznać lub jesteś zainteresowany zakupem – napisz do mnie na kontakt@kiedymamaniespi.pl lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku.
Sos do pizzy:
Sos do pizzy od podstaw
- około 1/2 kg pomidorów (najlepsze będą paprykowe, bo nie mają twardej części w środku i praktycznie nie znajdziecie w nich pestek),
- 2 lub 3 ząbki czosnku ( lepiej dodać go trochę mniej niż przedobrzyć ),
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 czubata łyżeczka bazylii lub około 10 świeżych listków,
- 1 czubata łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól do smaku,
Sos do pizzy dla zabieganych:
- 2 puszki pomidorów w puszcze ( najlepiej bez skórki krojone – ja kupuję jedno opakowanie z czosnkiem i jedno z bazylią – na pewno znajdziecie takie w większości marketów ),
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól do smaku.
Wszystkie składniki włożyć do garnka. Wymieszać. Zagotować. Zmiksować blenderem.
W thermomixie włóż wszystkie składniki do naczynia miksującego ustaw tryb turbo. Gotowe!
Zobacz również:
Dodatki do pizzy:
Oczywiście każdy kładzie na ciasto to co lubi. U nas są to najczęściej:
- pieczarki,
- papryka,
- szynka,
- boczek,
- oliwki.
Kolejność układania dodatków:
Na ciasto układamy kolejno:
- sos,
- odrobinę sera,
- pieczarki,
- mięsa,
- warzywa,
- ser.
* Całość (o ile nie zapomnę) posypuję gotową ziołową przyprawą do pizzy.
Smacznego!