Nie tak dawno pisałam Wam o kakao. W komentarzach zaznaczaliście, że poza kakao bardzo lubicie pić czekoladę. Ja również. Dlatego dziś chętnie podzielę się z Wami ciekawostkami o czekoladzie znalezionymi w sieci.
1. Pochodzenie nazwy.
Angielskie słowo „chocolate” pochodzi od języka Azteków i słowa „Xocolatl”, które z kolei znaczyło… gorzka woda.
2. Czekolada w kosmosie.
Każda, ale to absolutnie każda wyprawa kosmiczna (zarówno amerykańska, jak i rosyjska) miała na wyposażeniu czekoladę!
3. Czekolada „wynalazła” mikrofalę.
Czekolada paradoksalnie odpowiada za wynalezienie mikrofali. Podczas II Wojny Światowej naukowcy prowadzili eksperymenty nad wykrywaczami radarów. Podczas jednego z nich Percy Spencer zauważył, że czekolada, którą miał w kieszeni stopiła się błyskawicznie. Spencer ponowił próby z kukurydzą i jajkiem, które „ugotowało” się tak szybko, że wystrzeliło mu w twarz 🙂
4. Królowie się nie poznali.
Po swojej 4 wyprawie do Ameryki, Krzysztof Kolumb zaprezentował ziarna kakao (które jest głównym składnikiem czekolady) hiszpańskiej parze królewskiej. Król Ferdynand i królowa Isabelle nie byli pod wrażeniem i stwierdzili, że kakao i czekolada to „dziwne mikstury dzikich plemion”.
5. Migdały i orzeszki.
Producenci czekolady zużywają obecnie 40% światowego zapotrzebowania na migdały i 20% na orzeszki ziemne.
6. Czekolada to relaks.
Zapach czekolady wpływa pozytywnie na fale mózgowe odpowiedzialne za relaks.
7. Największa.
Największa tabliczka czekolady zrobiona została w 2011 roku. Ważyła 5 792 i pół kilograma i zrobiono ją w Alfreton, Derbyshire, UK.
8. Jak to się robi?
Potrzeba około 400 ziaren kakao, żeby wytworzyć 450 gram czekolady.
9. Potrzeba matką wynalazków.
Czekoladowe M&M-sy wymyślono w 1941 z myślą o żołnierzach. Szukano sposobu, by mogli jeść nieroztopioną czekoladę w celu poprawy nastroju,
10. Czekolada ratuje życie.
Magnat czekoladowy Milton Hershey odwołał swoją rezerwację na dziewiczy rejs Titanikiem, bo miał ważne sprawy w swojej firmie produkującej czekoladę!
11. Fuj?
Lay’s sprzedawało przez pewien czas limitowaną edycję chipsów ziemniaczanych pokrytych mleczną czekoladą, oczywiście w USA.
12. Wpływ na zdrowie
Jedzenie gorzkiej czekolady codziennie (oczywiście nie tonami) zmniejsza ryzyko zawału serca o 1/3, ze względu na antyoksydanty, które zawiera.
13. Zapasy na całe życie.
Wynalazca ciasteczka z czekoladą (takiego jak na zdjęciu) sprzedał pomysł firmie Nestle, w zamian za dożywotni zapas czekolady.
14. Migrena.
Jedzona w dużych ilościach czekolada może wywoływać… bóle głowy. Nie poleca się (dużych ilości) czekolady osobom uskarżającym się na migrenę.
15. Pierwsza tabliczka.
Pierwsza tabliczka czekolady zrobiona została w Anglii w 1842 roku, przez firmę Cadbury.
16. „Wybrzeże Kości Czekoladowej”.
Chociaż kakao pochodzi z Ameryki Południowej, to obecnie 70% światowego kakao rośnie w Afryce – aż 40% pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej.
17. $$$$.
Szacuje się, że światowy rynek czekolady wart będzie w 2016 roku ponad 98 miliardów dolarów, podczas gdy w 2010 roku były to 83 miliardy.
Wszyscy z Was zapewne wiedzą, że czekolada to afrodyzjak. My skusiliśmy się w tym roku na czekoladowy zestaw od Chocolissimo. Nie dość, że przepysznie wyglądają, to do tego są pięknie zapakowane. Smaku, nie zapomnicie przez długi czas, tak nie wszystkie doczekają do Walentynek, bo jak tu się nie skusić i nie spróbować takich pyszności. 😉
Czekoladowe Serce – I Love You
Zestaw czekoladowych upominków – słodki czekoladowy lizak z czekolady mlecznej w kształcie serca i tafla z czekolady deserowej z malinami. Czekoladowa tabliczka wykonana została w kształcie serca i ozdobiona tabliczką z napisem I Love You
Czekoladowy Teddy Bear
Uroczy miś wykonany z belgijskiej mlecznej czekolady w łapce trzyma słodkie, czerwone serduszko.
Super Man
Zestaw sześciu wyśmienitych, ręcznie robionych czekoladek dla prawdziwego Super Mężczyzny.
Na koniec kilka przepisów na pyszną gorącą czekoladę do picia.
Znaliście te wszystkie ciekawostki, czy któraś Was zaskoczyła? Mieliście kiedyś okazję próbować czekoladek Chocolissimo? Jak Wam smakowały? Który przepis spodobał się Wam najbardziej?