W tradycyjnych chłodziarkach rozmrażanie to dość nieprzyjemna konieczność. Zajmuje mnóstwo czasu i kosztuje sporo wysiłku, jednak bez regularnego odszraniania lodówka może się zepsuć. Czy w takim razie można pogodzić naszą wygodę z prawidłowym użytkowaniem lodówki? Tak – dzięki nowoczesnemu systemowi NoFrost.
Chłodziarki albo chłodziarko-zamrażarki wyposażone w mechanizm odszraniający NoFrost nie wymagają rozmrażania, ponieważ nie gromadzi się w nich szron i lód. Poza tym, dzięki temu, że ścianki urządzenia przez cały czas pozostają suche, także czyszczenie lodówki z NoFrost jest znacznie łatwiejsze i krótsze.
Jak działa NoFrost?
Podstawą działania mechanizmu jest zapobieganie osadzaniu się wilgoci na ściankach lodówki. Za każdym razem, kiedy otwieramy lodówkę, do jej wnętrza dostaje się znacznie cieplejsze, wilgotne powietrze, które po ochłodzeniu skrapla się na ściankach i zamarza. Podobnie dzieje się, kiedy wkładamy do lodówki kolejne produkty żywieniowe – zanim się ochłodzą będą parować, para z kolei będzie osiadać na ściankach. Poprzez system specjalnych przewodów i wentylatorów urządzenie zapewnia stałą cyrkulację a ciepłe i wilgotne powietrze od razu jest kierowane poza urządzenie, dzięki czemu nie dochodzi do osadzania się szronu i powstawania lodu.
Czym różni się system NoFrost od automatycznego odszraniania?
Zaletą lodówek średniej generacji była funkcja automatycznego odszraniania – raz na jakiś czas urządzenie zmniejszało chłodzenie, dzięki czemu szron topił się i skraplał do specjalnego zbiornika. W przeciwieństwie do systemu NoFrost automatyczne odszranianie nie zapobiegało jednak konieczności regularnego rozmrażania lodówki. Dzięki NoFrost unikamy też czasowego ocieplenia powietrza w lodówce, które zawsze niesie za sobą ryzyko namnażania się drobnoustrojów.
Jak mechanizm NoFrost wpływa na przechowywaną żywność?
Dzięki temu, że w bezszronowej lodówce panuje bardzo niska wilgotność, produkty dłużej zachowują swoją świeżość, walory smakowe i odżywcze. Nie musimy również obawiać się, że produkty pokryją się warstwą lodu i np. przywrą do siebie albo do ścianek lodówki. W lodówkach z systemem NoFrost nie ma też problemu z przenikaniem się zapachów żywności. Bardzo ważną zaletą jest również to, że w urządzeniach z NoFrost nie istnieje ryzyko rozwoju pleśni, której nawet niewielkie ilości, niewyczuwalne przez nasze kubki smakowe, mogą mieć toksyczny wpływ na nasz organizm.